Actie “To the U.S. Parole Commission: Free Leonard Peltier”

Facebook bericht
Settler Colonialism (“verdringingskolonialisme”) is een proces, geen gebeurtenis, dat gericht is op de vervanging van de inheemse bevolking door de nieuwkomers. De verdrijving en vernietiging van de inheemse bevolking (fysiek, mentaal, cultureel en historiografisch) geschiedt in de loop van vele decennia. Niet alleen de Palestijnen zijn slachtoffer van “incremental genocide” (term van Ilan Pappé). Dat zijn BIJVOORBEELD ook de nazaten van de oorspronkelijke volkeren van Noord-America (“Turtle Island”). Ook tegen hen wordt door de koloniale autoriteiten nog steeds “lawfare” (“wetstrijd”) gevoerd.
.
Een prominent slachtoffer is Leonard Peltier, een Lakota mensenrechtenactivist van de American Indian Movement die nu al bijna 50 jaar in de gevangenis zit na een gammel en rammelend strafproces dat door politieke overwegingen was vergiftigd. Heeft hij de FBI agenten wel of niet gedood in de verdediging van een deel van het land (in dit geval Pine Ridge) dat nog gereserveerd is gebleven voor de oorspronkelijke volkeren en dat door internationaal erkende verdragen verdediging verdiende? Men heeft de laatste tijd de mond vol van “het recht op zelfverdediging”. Maar het blijkt in de context van Settler Colonialism (Verdringingskolonialisme) niet te worden gegund aan de verzetstrijders. Na zoveel jaren zou Peltier, inmiddels doodziek, toch écht moeten worden vrijgelaten. Hij zou eigenlijk moeten worden vrijgepleit en worden gecompenseerd (wat niet eens meer voorstelbaar is), maar als dat er niet in zit, laat hem dan tenminste zijn laatste dagen slijten in zijn thuisland. Bij zijn eigen volk (Chippewa in zijn geval).

.
Ik volg deze zaak al jaren. Ook al ben ik geen US-burger, het schijnt dat ik deze keer wél ook de petitie kon tekenen die een beroep doet op de beroepscommissie die volgende week beslist over zijn “vervroegde” vrijlating of zijn eeuwigdurende opsluiting. Ik heb het bij de standaardbrief van het Lakota People’s Law Project gehouden. De link is:
https://actionnetwork.org/letters/to-the-us-parole-commission-free-leonard-peltier