Politieke gevangenen en vluchtelingen, “catalanoparlants”, in Europa (Catalaanse Troebelen 30)

Facebook stukje d.d. 13 juli 2018:

De rechter in Sleeswijk-Holstein heeft dus bepaald dat Puigdemont niet kan worden uitgeleverd aan Spanje voor rebellie of seditie, maar slechts op grond van de aanklacht van verduistering/malversatie. De aanklacht van “rebellie” is, bij gebrek aan het gebruik van geweld of het aanstichten daartoe, ontoelaatbaar; het verzoek is niet ontvankelijk, want een dergelijk delict van rebellie-zonder-geweld-met-een-sanctie-van-30-jaar-gevangenschap blijkt, na grondig onderzoek (in Duitsland, België, Schotland, Zwitserland) op verzoek van Spanje en de praktische omstandigheden van Puigdemont’s (cum suis’) tournee als politieke vluchteling(en) in Europa, niet te bestaan (voor de Schotse rechter, zie http://www.lirb.nl/historia-the-historyliner/1646/). Toch zitten op dit moment nog steeds 10 Catalaanse politici ten onrechte gevangen op grond van “een niet-bestaand delict”, in een vooralsnog eindeloze “voorlopige” hechtenis die in het geval van sommigen nu al negen maanden (!) duurt. Nog eens zes Catalaanse politici, waaronder Carles Puigdemont, zijn door de schandelijke vervolgingen in ballingschap gedreven.
En de verduisteringen? Ze hebben hard gezocht naar bewijzen van het misbruik van publieke middelen, maar zelfs de plastic stembussen die gebruikt zijn op 1 october 2017 blijken te zijn betaald uit particuliere fondsen. Alleen de zaak van de forensische reiskostenvergoeding van de kiescommissie loopt nog. Potloden en paperclips. En dat na de miljoenenfraude van de zaak Gürtel, waar zo veel (ex-)bestuurders van vooral de Partido Popular voor zijn veroordeeld en waar zoveel meer mensen vermoedelijk goed mee weg zijn gekomen – niet in ballingschap, maar gewoon thuis, aan hun eigen keukentafel (zie hiervoor http://www.lirb.nl/historia-the-historyliner/de-val-van-rajoy-de-catalaanse-troebelen-28/).
Laten we hopen dat Carles Puigdemont en zijn vervolgde companen snel weer vrij kunnen lunchen samen, in Girona, in Vic, in Barcelona, Solsona of waar ook in een vrij Catalonië. Die toekomst moet worden gemaakt “in Europa” en, zoals Quim Torra dat gisteren al zei, daartoe is door het gerechtshof van Sleeswijk-Holstein weer een nieuwe stap gezet.

Davant la decisió dels tribunals alemanys que consideren inadmissible la rebel·lió, exigeixo l’alliberament immediat dels companys i companyes que són a la presó. Ja n’hi ha prou d’aquest abús. Sense justícia no pot haver-hi justícia ni llibertat https://bit.ly/2mbklnB

Facebook stukje d.d. 13 juli 2018:

Zojuist is bekend geworden dat Carles Puigdemont door Duitsland zal worden uitgeleverd aan Spanje. De 130e president van Catalonië wordt door de Spaanse Justitie verantwoordelijk gehouden voor de organisatie van het referendum van 1 october en het latere besluit, na de verkiezingen van december, om de onafhankelijke Catalaanse Republiek uit te roepen. Spanje wil hem graag opsluiten voor zo’n 30 jaar wegens rebellie en seditie. Maar het gerechtshof van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein wil hem alleen uitleveren op grond van de ver ondergeschikte aanklacht wegens misbruik van publieke middelen. Quim Torra, Puigdemont’s “plaatsvervanger” in het huidige regiobestuur, heeft verheugd gereageerd op deze uitspraak: laten ze hem maar berechten voor die malversaties, nu toch al herhaaldelijk is gebleken, na uitputtend en wraakzuchtig onderzoek, dat er géén enkel spoor van misbruik was te vinden. Heel Europa kan nu zien dat de aanklachten van rebellie en seditie ongeldig zijn.