«Hoe dik is het ijs nu al?», oftewel, de “gevoelstemperatuur” van de nieuwsvoorziening op de Nederlandse televisie.

«Hoe dik is het ijs nu al?», oftewel, de “gevoelstemperatuur” van de nieuwsvoorziening op de Nederlandse televisie.
.
«Gaat u maar rustig slapen.» Intussen woedt de systematische massamoord op de Palestijnen stevig door.
.
De Israeli plegen de genocide niet alleen in Gaza maar ook op de bezette Westoever; en dat doen ze ook niet alleen sinds october vorig jaar, maar ze doen het al vanaf zéker 1948 (Nakba) en 1967 (Naksa) als explosieve voortzettingen van een gestaag proces van landroof, uitzetting, verdrijving, mishandeling, verguizing, diefstal, moord en culturele uitwissing door Zionisten vanaf de 1920er jaren. De Israelische historicus Ilan Pappé noemde dit criminele proces een “incremental genocide”. Het valt de nieuwsorganisaties niet op vanwege de eentonige herhaling van steeds “kleine” incidentjes: twee dode Palestijnen hier, drie huisuitzettingen daar, een olijfboomgaard op de ene heuvel, een dodelijk schietincident op de andere. Het verveelt de journalisten kennelijk, net zoals het ’t algemeen publiek zal vervelen. Sleur maakt blind. En zo is de gewoonte van Israel’s straffeloosheid verder ingesleten geraakt zodat het nu de gewoonste zaak van de wereld is om wél op TV te melden dat er, zeg, weer eens twee mensen door een tornado in Kansas zijn omgekomen en tien anderen in de zoveelste US School Shooting, maar verder de stroom van misdaden gepleegd tegen de Palestijnen te negeren.
.
In ieder geval zouden de nieuwsberichten van de afgelopen dagen hebben mogen melden dat er weer drie Palestijnen zijn doodgeschoten in Tulkarem (nu al zekere 340 sinds 7 october 2023) en dat er ook in andere vluchtelingenkampen iedere nacht razzia’s worden uitgevoerd; dat er meteen ook maar weer een kindje van 3 is doodgeschoten; dat tientallen “kolonisten” onder militaire begeleiding opnieuw de Al-Aqsa moskee in Al-Quds (Jerusalem) hebben ontheiligd; dat de Palestijnen in de Westoever nu massaal door blokkades definitief zijn afgescheiden van hun werkplekken; dat in plaatsen als, alweer, Tulkarem de hele infrastructuur van het vluchtenlingenkamp is weggebulldozerd. Enz.
Dat alles geschiedt op de Westoever terwijl er in Gaza nog steeds mensen zonder onderscheid door Israelische explosieven en kogels bestookt worden, ook in de zogenaamd veilige gebieden in en rondom Rafah; dat bijvoorbeeld een vrouw met een gericht schot is vermoord terwijl ze rustig met witte vlag door een wijde straat liep; dat zelfs de schuilkelder van Artsen zonder Grenzen is geraakt door die zogenaamd “precisie-bombardementen” van de Israeli; dat het zoveelste ziekenhuis tot versterving is veroordeeld (getuigenis van dokter Nick Maynard over het Al-Aqsa Martyrs Hospital in Deir el-Balah in Midden-Gaza); dat er door de autoriteiten van Gaza kon worden opgetekend in totaal reeds zo’n 200 plaatsen en objecten van culturele en archeologische waarde te zijn vernietigd of zwaar beschadigd als aspect van de culturele uitwissing. Er zouden inmiddels tenminste 23.084 Palestijnen door de Israeli zijn vermoord, waaronder 9.600 kinderen, grotendeels baby’s, peuters en kleuters die we dan volgens de Israeli moeten voorstellen als aanstaande Hamas-monsters, en dan nog eens zo’n 59.000 gewonden. Bijna twee miljoen mensen zijn inmiddels ontheemd en dakloos geworden.
.
Ik zou zeggen dat er genoeg te melden is op TV. Maar de Nederlandse media-professionals hebben een rustige kerstvakantie achter de rug, met de gebruikelijk “lijstjes” programma’s, terugblikken en emotionerende kwijl-en-dweilshows. De politieke redacties hebben sowieso niks hoeven doen. En zo begint men op TV althans weer lekker gemoedelijk met het strooien van statistische weetjes, met updates over de dikte van het ijs, het zeuren over de asielzoekers en het opdissen van nietszeggende episodes van het doodsaaie feuilleton over de formatie van het aanstaande Tokkie-kabinet.
.
Toch kunnen we vanaf donderdag uitzien naar de behandeling door het Internationale Hof van Justitie in Den Haag nvan de aanklacht tegen het genocidale beleid van Israel die door Zuid-Afrika is ingebracht krachtens de Genocide Conventie. Gelukkig zijn ze elders op de wereld Wakkerder dan Nederland.
Tot slot. Hier in Nederland start SIRE (Stichting Idieële Reclame) met de campagne “vind je lichtpuntje en durf te hopen”, met de bedoeling de toegenomen somberheid bij het Nederlandse publiek tegen te gaan. Good luck with that, zou ik zeggen. Zet de TV dan maar vooral uit. Aan de zelfgenoegzame TV-journalistiek mis je dan niks want, zoals ik eerder ook al zei, in je eigen hol schijnt geen licht.
.
https://electronicintifada.net/content/israels-incremental-genocide-gaza-ghetto/13562 (Pappé). Tevens: Ilan Pappé, The Biggest Prison on Earth. A History of the Occupied Territories, 2017, o.a. 214ev., 220).
Zie ook mijn eerdere posts voor diverse bronnen.