Oscar Nominatie voor IDF films?

15 November 2023
De Israeli zijn het Al-Shifa ziekenhuis binnengedrongen. Ze hebben flink om zich heen geschoten, ook met drones, terwijl er geen berichten zijn van verzet. Het ziekenhuis is nu een huis van bewaring. Maar zonder rechtsbescherming. Want de Gazanen die zich daar in veiligheid hadden gebracht worden ruw mishandeld, soms van kleding ontdaan en geboeid afgevoerd naar onbekende plaatsen. Van medische behandeling of zelf maar consideratie is geen sprake. Sterker nog, de laatste voorraden medicijnen en instrumenten zijn door de Israeli vernietigd. Het lijkt er ook niet op dat er babyvoeding is binnengebracht voor de stervende babies. Maar de Israeli zijn wel snel begonnen aan het draaien van een speelfilm. Volgens de NGO Euromed, The Euro-Mediterranean Human Rights Monitor, een NGO gebaseerd in Genève en geassocieerd met Richard Falk (voormalig VN Special Rapporteur), lijkt het Israëlische aanvalsleger bezig te zijn om in het ziekenhuis opnames te maken voor propagandafilms. Het zou me niks verbazen als die films vanavond in de Nederlandse nieuwsprogramma’s in premiere zullen gaan.
PS. Ik wil nooit meer iets van Rutte horen. Of het moet tijdens een zitting van het Internationaal Strafhof zijn. Dan mag hij dáár achter Israel gaan staan.

16 November 2023
Gisteren maakt ik melding van het vermoeden van de NGO Euromed dat het Israelische leger wel eens een video zou kunnen gaan produceren met de bedoeling om hun aantijgingen tegen Hamas te “bewijzen”. De verwachte video van het IDF (lees” IOF”) is inmiddels in premiere gegaan, als “one-shot” video, “starring” de reservist Jonathan Conricus, en gepubliceerd door het aanvalsleger zélf op dit address: https://www.youtube.com/watch?v=hEhsIJUw1DQ

De reservist toont ons hoe hij het gebouw binnentreedt en wat ze, naar eigen zeggen, binnen hebben aangetroffen. De CCTV camera’s waren afgeplakt, hetgeen veelzeggend zou zijn. Verder toont hij “go-to-bags”, zogezegd van Hamas strijders die soms leeg zijn en vaak nog gevuld zijn met o.a. stukken van persoonlijke uitrusting (kistjes, kogelvrije beschermingsplaten, handgranaten, AK-47s, patroonhouders etc.). Een enkele keer “in situ”, volgens Conricus, en in een ander geval op tafel gesorteerd voor demonstratiedoeleinden. Zo zou er ook een laptop met belastend materiaal zijn gevonden (werkend, kennelijk zonder password of ander s door een slimme IT-reservist kennelijk ter plaatse gekraakt. Wat de vindplaatsen betreft, die zijn nadrukkelijk geassocieerd met medische spullen: een paar wapens liggen op schappen tussen de dozen met verplegingsmiddelen. Twee “go-to-bags” zouden zijn verstopt achter de magneten van de MRI scans. Smalend merkt de gids op dat eromheen grote hoeveelheden “medical supplies” in plastic zakjes liggen en dat er “dus” helemaal geen sprake is geweest van een gebrek aan medische spullen (een “huilie-huilie” verhaal in zijn ogen dus waar hij belooft later nog over verder te gaan). Er worden geen bloedsporen of gesneuvelde Hamas strijders getoond. Evenmin is er sprake van dat tunnelcomplex van Hamas dat zo prominent was “gevisualiseerd” in de 3D animaties van het IDF. Dat is allemaal kennelijk niet aangetroffen. Alles wat we hebben gezien zijn draagbare ‘items” die stuk voor stuk (per “go-to-bag”) in die dozen hebben kunnen zitten die het leger zelf gisteren het ziekenhuis in hebben gebracht met de opzichtige Doe-Het-Zelf printjes in A4: “Medical Supplies”. Alles bij elkaar lijk ik in de “bewijs-video” niet meer dan een dozijn kleine wapens te hebben gezien. En die kunnen gemakkelijk zijin neergelegd, al bezweert de reservist, zonder argument, “so please don’t give me any of that «you open it up and you place it there»” (tijdcode ca. 05:52). Tegen het einde van de zogenaamde “one-shot” video, die nogmaals zelf door het Israelische leger is gepubliceerd, zien we een klaterend duidelijke schnitt in de video, op TC 06:26 (hetgeen ook reeds is gemeld door o.a. Mondoweiss: https://twitter.com/Mondoweiss/status/1724888025828561116). Dat is vlak voor ze de inhoud van de tas tonen die een laptop bevatte en een walkie-talkie. Tot zover het beruchte Hamas-commandocentrum waarvoor duizenden mensen moesten kreperen in een ziekenhuis waarvan de uitgangen werden afgedekt door Israelische sluipschutters.
Gisteren al heeft de internationaal-rechtsgeleerde Ardi Imseis (Queen’s University, Ottawa) via videoverbinding op Al-Jazeera gewezen op het feit dat woordvoerders van het IDF en de staat Israel “gewoon zijn” om onverifieerbare “bewijzen” aan te voeren om hun gelijk te betonen. Hij verwijst daarbij naar onder meer The Goldstone Report (waarvoor zie Norman G. Finkelstein, Gaza. An Inquest into its Martyrdom, University of California Press, Oakland, California 2018). Hun meest klunzige kunstwerkje in de fabricatie van bewijs van deze week was volgens hem toch wel de demonstratie van een kalender aan de muur in het Rantisi ziekenhuis die een lijst van strijders zou bevatten: de namen van de weekdagen werden daar ten onrechte geïnterpreteerd als de persoonsnamen van Hamas-strijders. Hierop is in de sociale media evenwel weer antwoord gekomen van pro-Israelische zijde, waarbij de aandacht wordt gevestigd op het feit dat de muurkalender begint op 7 october, dat de kalender de titel zou hebben gedragen van de uitbraak-operatie, en dat een vertaalfoutje betekenisloos zou zijn: https://www.reddit.com/…/the_calendar_used_by_hamas…/). Professor Imseis wijst er terecht op dat er voldoende gelegenheid is geweest voor het IDF om internationale waarnemers mee te nemen, zoals mensen van het Rode Kruis die, volgens Imseis, zeer wel bereid zouden zijn om dat te doen. Het feit dat Israel de waarnemers toegang weigert, is op zich natuurlijk oook al verdacht.
Zelf wijs ik op de klungelige montage van de beelden die door Israelische bronnen werden aangeleverd met de bedoeling om het bombardement op het Al-Ahli Baptist Hospital in Gaza van 17 october te wijten aan een afzwaaiende raket van de verdedigers in Gaza: de video toont opstijgende raketten, Qassam raketten waarschijnlijk, waarvan er eentje in de lucht reeds ontvlamt en dan zou zijn neergekomen op het voorterrein van het ziekenhuis: maar de explosie zie je in een ander shot; er is een probleem met de “time stamp” van een van de video’s (waarbij ze er 40 minuten naast zitten); het audio blijkt na Brits onderzoek te demonstreren dat de raket of bomvan een andere richting kwam; en het gebrek aan een inslagkrater, dat werd aangevoerd als “indicatie” van een ontploffing van raketbrandstof in plaats van een bom uit een vliegtuig of een stuk artillerie, is eenvoudig te weerleggen, als bewijs, door te wijzen op het mogelijk gebruik van ‘proximity fuse’ bommen. Trouwens, als we in het ene shot zien dat de raket ontplofte en om die reden zou zijn afgezwaaid, hoe kan die dan nog genoeg explosief materiaal hebben gehad voor die fatale explosie op de grond? Kortom: flauwekul.
Het is tenslotte nog wel relevant om te melden dat de paar uitingen die ik vanmorgen van de Grote TV Media (NOS, RTL) heb kunnen beijken, niet hebben gewezen op het feit dat er een duidelijk zichtbare montage-schnitt zit in de video waarvan ze beweren (en doorpompen) dat die een “one-shot” video zou zijn. Evenmin is er gewezen op het mogelijke verband tussen de binnengebrachte dozen met de stickers “Medical Supplies” (volgens de lezing van Israeli: https://www.timesofisrael.com/…/idf-medical-supplies…/) en de getoonde vondsten van draagbare items (rugzakken, kleine wapens) die als belastend materiaal voor Hamas zouden zijn gevonden. Het gebrek aan sporen van daadwerkelijke gevechten met Hamasstrijders wordt evenmin genoemd. In de sociale media zien we de afgelopen weken honderden zo niet duizenden geplaagde Gazanen en in géén geval zie ik temidden van die beelden gewapende mensen. Dat zien de nederlandse journalisten niet. Die staan in Tel Aviv bij de persconferenties en laten zich door Israelische fixers verder rondleiden.

Ten slotte, voor vanmorgen, wijs ik ook nog op de observaties van de Noorse arts, Mads Gilbert, die het Al-Shifa ziekenhuis goed kent uit eigen werkervaring.  
“Worse Than Hell: Dr. Mads Gilbert Decries Israeli Military Raid on Al-Shifa Hospital in Gaza”, Democracy Now, 15 November 2023 (https://www.democracynow.org/2023/11/15/al_shifa_hospital_raid_mads_gilbert)
De interviewer vraagt aan dr. Gilbert wat zijn reactie is op de beschuldigingen van de Israeli dat het ziekenhuis zou zijn gebruikt door Hamas (dus als schuilplaats, militaire basis, wapenopslag of commandocentrum). “DR. MADS GILBERT: Twofold. Why are you in the media conveying these false claims continuously and taking the attention away from what is the real problem — namely, the continuous bombing and killing of people in Gaza? There is absolutely no proof, so far, that I know of, neither from U.S. intelligence nor from the Israeli intelligence, and we’ve heard these accusations for 16 years. Show us the proof. Show us the evidence. And don’t forget that the Geneva Convention, the Fourth Convention, is telling the fighting parties to make both distinction and precaution. If it’s a mixed military and civilian target, the civilian precaution takes priority over the military again. And they have been bombing not only Shifa and al-Quds, but lots of hospitals, with even bothering to claim that there is any military activity in that hospital. They bombed the Turkish. They bombed Al-Rantisi Pediatric Hospital. And we’ve all seen these ridiculous videos where they say, “Oh, here are Pampers in a pediatric hospital. It’s got to be the terrorists.” So I think this is a big sham, and I’m a bit worried that you in the media so easily are conveying these unsubstantiated accusations. And regardless, they don’t have the right to bomb hospitals. That’s very clear.”