WCK’s voedselhulp aan Gaza met voltreffers uitgeschakeld door de genocidale bezetter.

Hulpverlening in Gaza is levensgevaarlijk. Het is herhaaldelijk gezegd, zoals door woordvoerders van Artsen Zonder Grenzen, Oxfam/Novib, de VN etc. En zoals nu weer is gebleken uit de moord op zeven leden van de NGO World Central Kitchen (WCK).
.
“More than 160 aid workers have been killed – making Gaza the most dangerous place for aid workers in the world”, stelde het International Rescue Committee op 19 March 2024 vast. “Nearly all Palestinian aid workers have been displaced.” (https://www.rescue.org/…/collapse-gazas-health-system). Volgens een telling van Insecurity Insight van 25 maart 2024 zouden er sinds 7 october 2024 zeker 176 “health workers” in de Palestijnse gebieden zijn omgebracht (https://insecurityinsight.org/…/24.-19-25-March-2024…). De Euro-Med Monitor, een NGO uit Genève, meldde op 17 November 2023 reeds “that more than 200 health personnel, including doctors, nurses, and paramedics, have been killed, and 213 others injured. More than 20 rescue and civil defense crews as well as 49 journalists have also killed.” De aantallen zijn sindsdien toegenomen. Al-Jazeera meldt deze week dat er onder de meer dan 33.000 slachtoffers zeker 174 VN / UNRWA medewerkers (volgens de VN) zaten, 348 “health workers” (volgens het ministerie van gezondheidszorg in Gaza), 48 leden van de burgerbescherming en 15 stafleden en vrijwilligers van de “Palestine Red Crescent Society (PRCS)”. Deze week nog zijn tenminste twee artsen van het al-Shifa ziekenhuis, Ahmad al-Maqadmeh en zijn moeder Yusra, door Israeli geëxecuteerd (Middle East Eye, https://www.middleeasteye.net/…/gaza-israel-palestine…).
.
En dan nu de fatale luchtaanval op een konvooi van drie auto’s met zeven medewerkers van World Central Kitchen (WCK), de NGO die vorige week met een duwboot vol hulpgoederen aan de kust van Gaza was gearriveerd (https://www.middleeasteye.net/…/war-gaza-israeli-strike…). De online kranten staan er vol van –– deze keer wel –– omdat er nú westerse hulpverleners zijn vermoord –– al zijn ze volgens de NOS “omgekomen” (https://nos.nl/…/2515119-internationale-hulpverleners…). Er is zelfs een officieel protest gekomen van de Australische premier Albanese omdat een van de slachtoffers uit zijn land kwam. Het NOS ochtend-journaal opende met het verhaal: heel goed, maar ze hebben toch minder nadrukkelijk de aandacht gevestigd op bijvoorbeeld de moord op twee ambulancebroeders die op 29 januari 2024 getracht hadden het kindje Hind Rajab uit de beschoten auto vol doodgeschoten familieleden te halen; of over de artsen en verplegers die werden vermoord tijdens een eerdere aanval door Israeli op het al-Shifa hospitaal in eind november en begin december 2023 (volgens de getuigenis van Fadel Naim, de deken van de Islamic University in Gaza op 1 december 2023: ); of op de moord op dokter Hammam Alloh in midden november 2023 (“«We’re Being Exterminated»: Hear Dr. Hammam Alloh’s Interview from Gaza Before His Death”, Democracy Now, 13 november 2023, met zijn interview op 31 october: https://www.youtube.com/watch?v=MfOyMz9pJjg; maar zijn lot werd in Nederland wel bespoken of gemeld door BNN Vara en door De Groene Amsterdammer); en vandaag tref ik niet zo gauw melding aan van de twee vermoord gevonden artsen van het al-Shifa ziekenhuis gisteren (Dr. Ahmad Maqadmeh en dr. Yusra al-Maqadmeh, waarvoor zie o.m. het eerbetoon van hun collega dr. Ghassan Abu-Sittah, met harde aanklacht tegen de westerse media, in de video “”Genocidal Machine”: Dr. Ghassan Abu-Sittah on Israel’s Destruction of Gaza’s Hospitals”, Democracy Now, d.d. 1 april 2024: https://www.youtube./watch?v=XwNK_VgDkSA).
.
Maar nu wordt in ieder geval dus redactionele voorrang op het nieuws van de dag gegeven aan de dood van de internationale hulpverleners van World Central Kitchen. Het verschil in media-aandacht is misschien te verklaren uit het feit dat het hier gaat om tenminste vijf “westerse” slachtoffers (Brits, Australisch, USA/Canada en natuurlijk ook Palestijnen), dus van mensen die “op ons lijken” om maar te wijzen op de analogie van het racistische contrast dat de afgelopen twee jaar herhaaldelijk is gemaakt tussen Oekraïne vluchtelingen enerzijds en Syrische vluchtelingen anderzijds (https://www.volkskrant.nl/…/waarom-gaan-grenzen-nu-wel…/). En natuurlijk is de lafhartige moord schokkend. De wagens waarin ze zaten waren van duidelijke merktekens voorzien en de activiteiten van de NGO waren gecoördineerd met de Israelische bezetter. (https://wck.org/news/gaza-team-update). Ik vraag me dan ook af of deze aanval door een militaire macht die er zo prat op gaat tot de meest moderne, meest efficiënte, meest professionele, meest ervaren en derhalve meest trefzekere ter wereld te behoren werkelijk kan worden beschouwd als een vergissing. In ieder geval zal het incident toekomstige inspanningen tot hulpverlening verder ontmoedigen. En dát draagt bij aan de genocide.
.
World Central Kitchen heeft in ieder geval verklaard voorlopig alle operaties in Gaza te staken (terwijl een tweede schip vanuit Cyprus vanaf zaterdag onderweg zou zijn). De Israelische missie is dus geslaagd. Het interne onderzoek zal, zoals alle voorgaande onderzoeken naar de eigen misdaden, in de stoofpot eindigen. [Update later op de dag:  de latere verklaring van Netanyahu dat de aanval inderdaad een vergissing was acht ik dan ook weinig geloofwaardig.(https://nos.nl/liveblog/2515022-netanyahu-erkent-aanval-op-hulpkonvooi-was-niet-opzettelijk).]
.
Update 3 april 2024. Het vermoeden, overtuiging of zelfs wetenschap dat de hulpverleners van WCK bewust en gericht zijn getroffen, alle verontschuldigende verklaringen ten spijt (Netanyahu, Kirby, Lieutenant-General Herzi Halevi, president Herzog), is inmiddels ook geuit door o.m. Al Jazeera’s Sanad Verification Agency (https://www.aljazeera.com/news/2024/4/2/al-jazeera-sanad-probe-finds-israeli-forces-deliberately-hit-wck-convoy);  Marwan Bishara, Al Jazeera’s senior political analyst; Francesca Albanese (VN Special Rapporteur voor de Palestijnse gebieden); Chris Gunness (voormalig woordvoerder UNRWA); Barbara Lezzi (voormalig Italiaanse Minister voor het Zuiden M5S). Vooral nu gebleken is dat er drie voertuigen van WCK op onderlinge afstand door drie voltreffers zijn getroffen. Dat maakt de “hypothese” van een vergissing bepaald minder geloofwaardig! Opmerkelijk: dit gegeven van drie voltreffers is vandaag herhaaldelijk gemeld, maar toch heeft de website van de NOS het nog steeds (10:00u) over een enkel busje –– het NOS bericht geeft omstandig alle verontschuldigingen weer (https://nos.nl/collectie/13959/artikel/2515263-excuses-israelische-president-en-legerleider-voor-aanval-op-hulpverleners). Ik heb mijn tekst inmiddels aangepast (drie in plaats van een enkel voertuig).