BankGiroLoterij Molenprijs 2013

BGL Molenprijs 2013 MiniDocu from John @ Workstation • Amsterdam on Vimeo.

We hebben weer een paar molenfilms gemaakt. De gehele maand september mogen mensen stemmen op een van de projecten die kandidaat zijn gesteld voor de bankGiroLoterij Molenprijs 2013. Om een gevoel voor de actie op te wekken en vast een indruk te geven van de projecten hebben we deze films gemaakt. De link hierboven is naar ons documentair verslag van de reis die de jury maakte langs de genomineerde project. De reis was zo’n 750 kilometer lang en is in een enkele dag volbracht. Onze crew werd rondgereden door Feliz. Onze eigen stoere werker! Hieronder geef ik de tekst weer die we hebben geschreven voor een van de korte films: de teksten moesten kort blijven, sterk ingedikt, en de verdeling van de aandacht moest evenwichtig zijn.

De BankGiro Loterij Molenprijs is een jaarlijkse publiekprijs voor projecten die gericht zijn op de restauratie van molens of de verbetering van hun effectiviteit in cultuureducatie en -beleving. Uit de tientallen uitgewerkte projectvoorstellen heeft de vakjury een voorselectie gemaakt. Dit jaar kunt u stemmen op een van de zeven genomineerde projecten, de gehele maand september, via de website www.molenprijs.nl. De Molenprijs is een initiatief van Vereniging De Hollandsche Molen die wordt ondersteund door de BankGiro Loterij. Het winnende project ontvangt dit jaar 90.000 euro. De andere zes genomineerden nemen deel aan de extra opbrengst van 1 euro per uitgebrachte stem. Met uw stem steunt u de deelnemers en daarmee het hele molenerfgoed van Nederland. Bovendien maakt u zelf ook kans op een mooie prijs.

De “Jacobus” te Vessem staat midden in het leven van de gemeenschap. Met een slimme ingreep wordt voldoende ruimte en licht gecreëerd in de belt om het publiek in deze ontvangstruimte nog beter van dienst te kunnen zijn.

Een van de molens in het Unesco Werelderfgoed Kinderdijk blijkt twéé schepraderen te hebben gehad, zodat de molen twee kanten op kon malen. De maalinrichting van deze unieke contramolen moet worden hersteld en zichtbaar gemaakt.

De Molen van Fakkert in het Overijsselse Hoonhorst staat centraal in het dorp en is na de recente restauraties weer in topconditie. Maar het molenerf is nog niet klaar en wacht op bestrating en een multifunctionele schuur.

De Windmotor van het Friese Munnekeburen, ooit een beeldbepalende stoere werker, is in 1983 ingestort en moet nu weer worden herbouwd om de polder te bemalen en elektriciteit te leveren.

Bij Elahuizen in Friesland wordt een staarttjasker gebouwd die zal worden ingezet voor bijzonder natuurbeheer. Met deze historische reconstructie zal een verloren molentype weer opnieuw tot leven worden gewekt.

De Herder in Medemblik staat fier op de Westfriese Omringdijk en is een heuse blikvanger samen met het naastgelegen poorthuisje. Dat gebouw moet worden aangekocht en betrokken bij de molen als ontvangstruimte voor het publiek.

De beroemde strijkmolens van Alkmaar bemaalden ooit de polder Ouddorp en trekken nu dagelijks veel bekijks. Maar er zijn nog onvoldoende faciliteiten om bezoekers te ontvangen en dat moet veranderen met de bouw van een schuur en een hooiberg.

Museion Media produceerde diverse films (lang en kort) bedoeld voor promotie voor deze prijs. Zie www.museion.nl