Maalmarathon op korenmolen De Leeuw te Aalsmeer van 16 tot 22 juni 2013

Collage Molenmarathon Aalsmeer

Maalmarathon Aalsmeer Juni 2013

Het 150-jarig bestaan van molen De Leeuw te Aalsmeer werd de afgelopen week gevierd met een heldhaftige Maal-Marathon van 150 uur. Daarbij zijn maar liefst 28 molenaars betrokken geweest. De hele week lang is de molen los geweest, dag en nacht, op een enkele onderbreking na, die vanwege het onweer noodzakelijk was. Het is een zeldzame exercitie in moderne tijden. Vroeger moesten molenaars vaak dag en nacht doorwerken om te profiteren van de wind en de “deadlines” van hun klussen te halen. De re-enactment, als het ware, van dit historische aspect van het traditionele molenaarsambacht – dat onlangs is voorgedragen voor plaatsing op de UNESCO lijst van Immaterieel Werelderfgoed – is dus een heel bijzonder evenement geworden. Dat ook feestelijk genoeg was, ondanks het slechte weer van het weekend. Daar in Aalsmeer is de molen echt weer teruggegeven aan de samenleving, zoals het motto van De Hollandsche Molen dit jaar luidt… Al staat De Leeuw er al jaren middenin als trouwe producent van heerlijke meelproducten, cultuureducatie, landschappelijke schoonheid en, niet te vergeten, vrolijkheid. Er is een filmpje in de maak maar omdat het vrijwilligerswerk is duurt het nog even voor het klaar is.

In de fotocollage zien we beelden –kiekjes – van de feestelijkheden op de molen terwijl die nog bezig is met de laatste “enden” van de marathon en vlak daarna. We zien (a) eerst de molen op afstand vanaf het haventje van Aalsmeer; (b) daarnaast zien we hoe er onder in de molen vlak voor het einde van de marathon toespraken worden gehouden, door onder meer de betrokken wethouder van Aalsmeer en de secretaris van Korenmolen De Leeuw, met dankbetuigingen en anekdotes, en met de presentatie van een prachtig boek over molen De Leeuw; (c) we zien in de tweede rij een portretfoto van Jop Kluis, een van de vaste molenaars van De Leeuw, een buitengewoon grappige meester-verteller; en (d) een detailopname van de molen na 149 1/2 uur nog steeds in actie; en we zien tenslotte (e) de bekendmaking, nadat de molen door Paul Rijkers was gevangen, van de winnaars van de prijsvraag naar het aantal omwentelingen dat in de marathon was behaald; vijf of zes mensen hebben zakken meel gewonnen en de persoon die in gissing het dichtste bij het werkelijke aantal omwentelingen bleek te zitten, won de broodbakmachine! Het aantal geef ik hier nog niet weer want er moet een verrassing blijven in het filmpje dat ik, nogmaals, over enige tijd hier hoop te kunnen publiceren.

We danken Paul Rijkers voor de uitnodiging. Op de molen hebben we meerdere vrijwillig molenaars mogen ontmoeten, waaronder dus Paul Rijkers, Jop Kluis, Nicole Linnenbank en, op woensdag, Dick Prins met zijn gastmolenaars uit Zeddam, Henk Harmsen en Jos Waszkiewicz. We danken ook de heren Leo Bertoen, Jan Ran en Brian Leighton, respectievelijk voorzitter, secretaris en penningmeester van “Korenmolen De Leeuw” voor hun gastvrijheid op de molen op woensdag en zaterdag. Voor meer informatie over de molen: Korenmolen De Leeuw